5 ting du bør vide om droner og GIS

Written by

Droner er ubemandede ”aerial vehicles” deraf navnet UAV. Denne artikel giver dig et indblik i, hvad teknologien og droner giver os af muligheder i fremtiden.

Normalvis når man nævner ”droner”, leder det straks tankerne hen på bomber og missiler der regner ned over terrorister i mellem østen. Men virkeligheden er, at nutidens droner, også kaldet UAV’er, allerede er eller vil blive bygget med, det formål at hjælpe os i dagligdagen.

Droner variere meget i størrelse og pris. Lige fra Northrop’s Global Hawk til en pris af 200millioner dollars, med en flyvetid på hele 32 timer og ned til en 40 dollars Powerup Papir drone, drevet af en lille elektrisk motor, styret af bluetooth. Denne artikel vil fokusere på droner til under 30.000kr. som i vores optik vil være de mest interessante, specielt når vi snakker GIS (Geografisk Informations System).

GIS er specielt interessant når man snakker landbrug, militær, kort og naturstyrelsen osv.

Teknologien

De sidste 15 år har udviklingen ændret RC model fly, dem som alle modelflyvnings entusiaster har fløjet med, over til ubemandede fly. Specifikt, evnen til at modtage GPS signaler gør droner i stand til at flyve af sig selv. Før denne udvikling, var RC model fly piloter nødt til, at have visuel kontakt med deres fly. Hvis de ikke kunne se det i luften, kunne de dermed ikke kontrollere det. I de fleste tilfælde begrænsede det området, hvori der kunne flyves til et par hundrede meter. Ved at tilføje GPS modtagere til dronerne, kan piloterne styre deres UAV eller drone, uden at se hele flyveruten.

 

Senest i udviklingen, er der kommet Wi-Fi teknologi til, hvilket har gjort det muligt at give piloterne ”first-person-view” (FPV). Droner med Wi-Fi kameraer, som eksempelvis GoPro og integrerede kameraer fra DJI og Parrot, streamer real-time video fra flyvningen til din smartphone eller tablet. Det betyder, at selvom du ikke kan se dronen, så kan du se hvad dronen ser når den flyver. Det gør det muligt for piloterne, at ændre flyveruten eller lægge nye ”waypoints” på ruten. Denne video er en af de mest sete videoer om droner på Youtube, den er ganske fantastisk, for den drone piloten flyver ind midt i eksplosionerne fra et fyrværkeri, husk at få lyd på.

 

Drone tilbehør

Droner med mange propeller, har typisk adskillige komponenter: et fly, et kardanophæng og en samling instrumenter monteret på kardanophænget. Uden disse komponenter ville flyet ikke være andet end et hobby fly og knap så meget drone.

Kardanophænget er en mekanisme mellem dronen og lasten som dronen bær på. Det er en stabiliserende platform, som i de fleste tilfælde fjerner rystelser som giver den såkaldte ”jello effect.” DJI’s Phantom 2 Drone med et Zenmuse H3-D3 kardanophæng og et GoPro kamera er vist nedenfor samt et kardanophæng før omtalt.

Kardanophæng til droner

Det er vigtigt at huske på, at droner gør det muligt at samle data, men drone tilbehøret gør det faktiske job med at samle data. Alt afhængig af, hvad du montere på dronen, kan der vises infrarød, thermisk, præcis barometre, LiDAR eller hyperspektrale sensorer.

Meget af den data som samles ind af dronen skal bearbejdes. Ortho-correction, mosaicking og terrain extraction er bare nogle af de data bearbejdnings værktøjer der er tilgængelige. Taget i betragtning af, at meget af den software er en integreret del af dronernes komponenter, er der mange der taler for, at en drone bør kaldes en UAS (Unmanned aerial system) og ikke UAV.

Programmer til Droner

Droner vil ikke fremskynde nye GIS programmer, men det vil få markedet til at udvide sig hurtigt, fordi de netop kan indhente data billigere end de nuværende metoder. Med andre ord, det vil være langt billigere, at taske en drone til at indhente infrarød data fra en overflyvning af en skov, hvorimod man førhen skulle have en pilot op i et fly for at indhente de samme data.

De virksomheder som med stor succes vil kunne gøre brug af droner vil være: fjern analyser, vejr overvågning, olie og gas forskning, signalforbindelsesovervågning, overvågning, filmselskaber, præcisions høst, terræn overvågning, topografiske billeder og analyse.

Markedet

I Danmark er der så sent som i år kommet nye retningslinjer på området for ubemandede luftfartøjer (UAV). At der endeligt er kommet lidt mere præcise og tydelige regler for droneflyvning. Det betyder at markedet vil vokse markant de kommende år. De økonomiske konsekvenser for Danmark og andre lande vil være enorme, for gevinsterne ved, at anvende droner til indhentning af data er mange og der kan spares betydelige mængder ressourcer og tid.

I Danmark er der knap 6.000 søgninger på ordet ”drone” hver eneste måned, så interessen er meget stor og det er i virkeligheden nok kun et spørgsmål om, at priserne kommer endnu længere ned, før vi ser et voldsomt stort boom i salget af droner herhjemme.

Politiken skrev tidligere på året, at det vurderes, at udviklingen i drone teknologien omtrent er der, hvor flyindustrien befandt sig under 2. verdenskrig.

Vi har lavet en guide til køb af droner og tidligere skrevet om en ambulance drone fra holland

Drone producenter

Der er en række producenter af droner, de to mest kendte er listet nedenfor:

DJI Droner - Største drone producent

Parrot droner til børn

 

 

 

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
Hardware · Software

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Menu