Old Computer – Det var dengang!

Written by

En gammel computer fra 1950’erne

Jeg faldt over dette billede på Reddit her til aften og har du set serien “Men” så ved du lige præcis hvad jeg snakker om. Computere har ikke altid været noget du lige smed i tasken og tog med dig, men derimod kæmpe maskiner der fyldte hele haller! Vores elektroniske eventyr går faktisk så hurtigt, at vi ofte glemmer at tænke tilbage på dengang hvor alting fyldte meget mere og computerspil var så meget mere simple.

Det er lidt sjovt, at jeg faldt over førnævnte billed. For så sent som her til middag, deltog jeg til min fars 60 års fødselsdag. Min far er programmør og computere har for mig været en del af mit liv siden jeg kan huske.

Da jeg var barn (80’erne) var megabyte rigtig meget. Jeg husker min første computer, min fars aflagte compaq computer, jeg fik foræret. Vi monterede ekstra harddisk i denne, tror der var tale om vilde 250mb. Denne størrelse var enorm, hvilket man ikke rigtig kan sige er tilfældet idag, hvor de fleste elektroniske apparater kommer med mange hundrede GB (GB=1000mb). Tiden er gået stærkt siden dengang, vi talte om modem som blev koblet på telefonen, hvilket betød at når du var online, ja så kunne der ikke ringes, ikke vildt praktisk vel.

Dengang da jeg var barn, var CD’en endnu ikke en hverdags ting, man anvendte disketter og før disketterne anvendte man floppy disks. Disse lagringsmedier var meget begrænset i kapacitet, hvis vi sammenholder dem med idag. En typisk diskette (den blå længst til højre) kunne lagre 1,44MB i 1987. Den begrænsede lagerplads betød, at skulle man installere et computerspil eller endnu værre, Windows styresystemet, så var det lig med ofte 20-40 disketter der skulle i brug. Måden man anvendte dem på, var at indsætte disk 1 og når den var færdig med at installere disk 1 bad computeren om disk 2/20 eksempelvis. Den store ulempe ved processen var naturligvis, at du kunne rende ind i en defekt disk nummer 19, hvorfor hele processen var spildt og programmet ødelagt!

Disketten fra Sony skubbede Floppy Disketten af markedet.

Disketten skubbede Floppy Disken af markedet

ZIP, CD og senere USB

I 1994 kom ZIP Diske til, disse kunne indledningsvist lagre hele 100MB, de nåede dog aldrig at erstatte den almindelige diskette som mange kender, for kort efter kom CD Rommen til, hvilket betød meget større lagringskapacitet. Kort efter CD Rommen kom DVD’en og her næst USB’en som du kender den idag.

USB nøgler eller USB sticks er efterhånden så billige, at man ikke rigtig kan forholde sig til, at man dengang anvendte disketter der kunne indeholde 1,44MB når man idag arbejder med USB sticks der kan indeholde 128.000MB=128GB

Fremtidens lagrings medier og computer teknologi

Hvad fremtiden byder på, er næsten ikke til at forstå. Når vi siden 1980erne er gået fra ovenstående diske til moderne små USB sticks der kan sættes i nøglebundtet, at computeren er skrumpet fra hal størrelse til mobil størrelse. Hvad sker der så på de næste 20-30år.? Det tør man næsten ikke tænke på og det er i virkeligheden meget meget svært at begribe for os dødelige mennesker.

 

Article Categories:
Digitale Trends · Hardware

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Menu